Anasayfa / Sıkça Sorulan Sorular

A-TMGD İLE İLGİLİ EN ÇOK MERAK EDİLENLER
 
TMGD NE DEMEKTİR ?
 
TMGD Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı demektir.İngilizcesi DGSA olup "Dangerous Good Safety Adviser" cümlesinin kısaltmasıdır.
 
ADR NE DEMEKTİR ?
 
ADR; "Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınmasına ilişkin Avrupa Anlaşması"  demektir. ADR kelimesi bu anlaşmanın ingilizcesi olan "European Agreement Concerning The International Carriage of Dangerous Goods by Road"  ifadesinden türetilmiştir.
 
ADR VE TMGD ARASINDAKİ İLİŞKİ NEDİR?
 
ADR Tehlikeli Maddelerin Karyolunda taşınmasına ilişkin Avrupa anlaşmasıdır.TMGD ise ADR sözleşmesinin doğru bir şekilde uygulanması konusunda işletmelerde görev yapan  yeterli eğitim almış ve yetki belgesine sahip kişinin ünvanıdır.
 
KİMLER TMGD OLABİLİR?
 
Türkiyede halen geçerli olan kanun ve yönetmeliklere göre üniversitelerin fen ve mühendislik lisans bölümlerinden mezunu olmak TMGD adayı olmak için yeterlidir.Bölüm kısıtlaması olmaksızın herhangi bir üniversiteden mezun durumda olup Lisans diplomasına sahip olan kişiler TMGD olabilirler.
 
TMGD OLMAK İÇİN NELER YAPMAK GEREKİR?
 
Lisans mezunu olmak, yetkili eğitim kurumlarından 64 saatlik zorunlu eğitimi başarıyla tamamlamış olmak, uygulamalı yangın eğitim sertifikasına sahip olmak, Ulaştırma Bakanlığının açtığı TMGD sınavlarında 100 puan üzerinden en az 70 puan almış olmak, adli sicilinin uygun olması şartlarını sağlayan herkes TMGD olabilir.
 
TMGD EĞİTİMİ ALMADAN SINAVA KATILABİLİRMİYİM?
 
Hayır, TMGD eğitimi almadan sınava girilemez.
 
TMGD EĞİTİMİNİ NEREDEN ALMALIYIM?
 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yetkilendirilmiş herhangi bir eğitim kurumundan eğitim alabilirsiniz.Yetkili eğitim kurumlarının listesi ne www.tmkt.gov.tr  adresinden ulaşabilirsiniz.
 
TMGD SINAVINI HANGİ BAKANLIK YAPIYOR?
 
TMGD sınavlarından, TMGD ile ilgili her türlü iş ve işleyişin yürütülmesinden ve denetlenmesinden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkili ve sorumludur.
 
TMGD EĞİTİMİ NASIL BİR EĞİTİMDİR?
 
TMGD Eğitimi yaklaşık olarak 1250 sayfalık ADR anlaşmasının hem saha uygulamalarına yönelik olarak hemde TMGD sınavlarına yönelik olarak öğretildiği bir eğitimdir.Eğitimlerde ADR anlaşması içeriği kapsamlı bir şekilde anlatılır, ADR kitaplarının nasıl kullanılacağı ile ilgili yetrli bilgi ve beceri kazandırılır, danışmanlık sırasında yapılması gerekenler anlatılır, karşılaşılabilecek sorunlara yaklaşım ve çözümler üretilmesi konularında bilgi ve beceriler kazandırılır ve bol miktarda soru çözülerek TMGD sınavlarına hazırlık yapılır.
 
TMGD SINAVLARI ZORMUDUR?
 
Hayır, kesinlikle zor değildir.Sınavda sorulan tüm soruların cevapları ADR kitaplarında mevcuttur.Sınavlara yeterli hazırlığa sahip adaylar sınavlarda zorlanmayacaklardır.
 
YILDA KAÇ ADET TMGD SINAVI YAPILMAKTADIR?
 
TMGD sınav sayısının kaç tane olacağı konusunda bir kural yoktur.Sınav sayısının ihtiyaca göre yılda en az 1 adet olmak üzere yapılacağı ADR anlaşması gereğidir.Yıllık sınav sayısını her ülkenin yetkili makamları belirleyecektiir.Türkiyede bu konuda yetkili makam Ulaştırma Bakanlığıdır.
 
BAŞARILI OLAMAZSAM KAÇ SINAV HAKKIM VARDIR?
 
TMGD Eğitimini başarıyla tamamlamış kişilerin toplam 4 sınav hakkı vardır.Dört sınav hakkındada başarılı olamayan kişiler yeniden TMGD eğitimi alarak yeniden sınavlara katılabilirler.
 
TMGD SERTİFİKAM KAÇ YIL GEÇERLİDİR?
 
TMGD sertifikasına sahip danışmanların sertifikaları 5 yıl süreyle geçerlidir.5 yıl sonunda yeniden TMGD sınavına katılmaları gerekir.Ancak yenileme sınavına katılabilmek için yeniden eğitim almaya gerek yoktur.
 
FİRMALARIN TMGD İSTİHDAM ETMESİ ZORUNLUMUDUR?
 
Tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan işletmelerden ambalajlayıcılar, yükleyiciler, doldurucular, gönderenler, taşıyıcılar, boşaltıcılar, alıcılar, tank konteyner işletmecileri  yıllık 50 ton ve üzerinde ADR ye tabi tehlikeli madde ile uğraşmaları durumunda TMGD en az 1 tane TMGD istihdam etmeleri zorunludur.
 
TMGD OLARAK İŞ BULABİLİRMİYİM?
 
Türkiyedeki TMGD sayısı bugün için  mevcut ihtiyaca cevap verecek noktada değildir.Ancak zamanla piyasanın ihtiyacını karşılayacak sayıda TMGD olacaktır.Her meslekte olduğu gibi işini severek yapanların, işine ve mesleğine özenen kişilerin herzaman başarılı olacaklarını ve rahatlıkla iş bulacaklarını söyleyebiliriz.Günümüzde TMGD olarak çok iyi koşullarda çalışan danışmanların olduğu bilinmektedir.O zaman herşey size bağlı diyebiliriz.TMGD olmayı ve bu alanda çalışmayı seviyorsanız vede bu iş size uygun bir iş ise hiç tereddüt etmeyin mükkemmel bir iş ve oldukça zevkli bir alan olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
 
TMGD OLARAK AYLIK KAZANCIM NE KADAR OLABİLİR?
 
TMGD olarak ne aylık ne kadar kazanacağınızı önceden söylemek mümkün değildir.Aylık kazancınız; piyasa koşullarına, arz talep dengesine, sizin danışmanlıktaki bilgi ve becerinize, tecrübenize, işinize verdiğiniz öneme, diyaloğunuza, hangi firmalara danışmanlık yaptığınıza ... v.s gibi oldukça fazla etkene bağlıdır.Size bu konuda tek söyleyebileceğimiz eğer danışmanlık alanında kendinizi iyi yetiştirirseniz ve işinize önem verirseniz iyi bir kazanç elde edebilirsiniz.Bir işte başarı ve kazanç birbiriyle paralel paraleldir.Kısacası her işte olduğu gibi TMGD olarak ne kadar kazanacağınız esas olarak size bağlıdır.
 
TMGD KURSUNA DEVAM ETMEK ZORUNDAMIYIM?
 
TMGD Eğitimine devam etmek yasal zorunluluktur.Ayrıca kursa devam etmediğiniz durumda TMGD sınavında başarı şansınız neredeyse sıfırdır.Bu nedenle gerek yasal zorunluluk olması gerekse ADR içeriğinin öğrenilmesi bakımından kursa eksiksiz olarak devam etmek hayati önem taşımaktadır.
 
TMGD DANIŞMANLIĞINI EK İŞ OLARAK YAPABİLİRMİYİM?
 
TMGD Danışmanlığı prestijli bir iş ve önemli bir görevdir.TMGD danışmanlığı için görev yaptığınız işletmelerde yoğun emek sarfetmeniz gerekmektedir.Bu nedenle tavsiyemiz tek işinizin TMGD danışmanlığı olmasıdır.Aksi durumda başarı şansınız olmaz, görev yaptığınız işletmeler sıkıntılar yaşar ve sonuç olarak tüm olumsuzluklar size yansır.TMGD lerin görev ve sorumluluklarını okumanızı tavsiye ederiz.
 
B-SRC-1-2-3-4 HAKKINDA EN ÇOK MERAK EDİLENLER
 
SRC BELGESİNİ NASIL ALIRIM?
 
Eğer ehliyetiniz 25.02.2003 tarihinden önce alınmış ise muafiyetten yararlanarak kursa gitmeden ve sınava girmeden SRC belgelerinizi alabilirsiniz.Aksi durumda kursa devam etmek ve sınava girerek başarılı olduktan sonra SRC belgenizi alabilirsiniz.
 
KURSLAR KAÇ GÜNDÜR?
 
SRC Eğitimleri 5-6 gün sürmektedir.
 
SRC KURSLARINA DEVAM ETMEK ZORUNLUMUDUR?
 
SRC eğitimlerine 1/5 ten daha fazla devamsızlık yapanların kayıtları iptal edilmektedir.
 
SRC SINAVLARININ ZOR OLDUĞU SÖYLENMEKTEDİR.BU DOĞRUMUDUR?
 
Hayır bu doğru değildir.Eğitimlere düzenli olarak devam edenler ve biraz olsun sınava hazırlananlar rahatlıkla sınavda başarılı olurlar.
 
TOPLAM KAÇ SINAVA GİRME HAKKIMIZ VARDIR?
 
Eğitimini tamamlayan sürücüler birbirini izleyen 4 sınava katılma hakkı elde ederler.Kurs bitimini izleyen 4 sınav sonunda başarılı olamayanlar ile sınavlara katılmayanların dosyaları yanar.SRC sınavlarına katılabilmek için yeniden eğitim almak gerekir.
 
SINAVDA KAÇ SORU SORULUYOR VE BAŞARILI OLMAK İÇİN EN AZ KAÇ PUAN ALMAK GEREKİR?
 
SRC-1-2-3-4 sınavlarında toplam 40 test sorusu sorulmaktadır.Bu sorulardan en az 28 tanesine  doğru cevap vererek en az 70 puan alan sürücüler sınavda başarılı olmuş sayılırlar.
 
SRC KURS  BİTİRME SERTİFİKASI SRC YERİNE GEÇERMİ?
 
SRC kurs bitirme sertifikası SRC belgesi yerine geçmemektedir.Ancak Ulaştırma Bakanlığının sertifikaların ilk sınava kadar SRC belgesi yerine geçmesi konusunda bir çalışması olsada henüz remi olarak doğrulanmamıştır.
 
SRC BELGESİ OLMADAN ARAÇ KULLANMANIN CEZASI NEDİR?
 
SRC Belgesi olmadan araç kullanan sürücülere 207 TL,  sürücünün bağlı olduğu firmaya da 519 TL idari para cezası yazılmaktadır.